Skip to main content

Cursus actieonderzoek voor veranderaars in de zorg en sociaal domein

Momenteel staat er nog geen nieuwe basiscursus actieonderzoek gepland. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een berichtje naar Kirsten via kirsten@pluutpartners.nl

Meer weten? Neem contact op

kirsten waaijer cursus actieonderzoek academy
Kirsten Waaijer

actieonderzoeker Pluut & Partners

Werk je in de zorg of het sociaal domein en wil ervoor zorgen dat zorg en ondersteuning ook de komende jaren toegankelijk en goed is? Wil je inspiratie en concrete handvatten voor het maken van impact met je werk? Dan is de basiscursus actieonderzoek voor veranderaars in de zorg en sociaal domein misschien wel wat voor jou.

Ben je op zoek naar een cursus waarbij je lekker achterover kunt leunen? Zoek dan vooral nog even verder… Want in deze cursus ga je zelf aan de slag!

In 7 dagdelen leer je niet alleen begrijpen wat actieonderzoek is maar voer je ook je eigen actieonderzoek uit. We weten immers allemaal: ‘al doende leert men’. Door zelf letterlijk in actie te komen leer je actieonderzoek beter begrijpen.

Samen met onze ervaren actieonderzoekers Bettine Pluut, Famke van Lieshout en Anne Marie Weggelaar leer je over praktische methodieken en krijg je handvatten voor het begrijpen en ervaren van actieonderzoek. Daarnaast ga je ook werken met een concreet actueel vraagstuk, zoals het binden en boeien van medewerkers, passende zorg of het oplossen van complexe casuïstiek. Op deze manier maak je je nieuwe kennis vaardigheden eigen. Behalve de dagdelen op onze trainingslocatie  zijn er intervisiemomenten met de andere deelnemers en heb je tussentijds sparringssessies met je trainer.

Voor wie

  • Programma- en projectleiders
  • Innovatoren
  • Beleidsadviseurs
  • Zorgverleners

Je hebt minimaal drie jaar werkervaring nodig om deze cursus te kunnen volgen.

Staat jouw functie er niet tussen, maar wil je toch graag de cursus volgen. Mail dan met Kirsten via kirsten@pluutpartners.nl. Dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wat kan je na afloop?

  • Je kent de basisprincipes van actieonderzoek en je kunt deze toepassen
  • Je weet hoe je onderzoek als een veranderinterventie kunt inzetten
  • Je kent een breed scala aan werkvormen
  • Je bent beter in staat om impact te maken in zorg en ondersteuning

Op dit moment staat er nog geen nieuwe cursus gepland. Heb je interesse? Neem dan contact op met Kirsten via kirsten@pluutpartners.nl

Studiebelasting

Naast de bijeenkomsten, sparringsessies en intervisiemomenten (in totaal 28 uur) verwachten we dat je tijd investeert in het uitvoeren van een actieonderzoek gedurende de negen maanden van de basiscursus (gemiddeld 2 uur per week).

Credits
Je ontvangt na het volgen van deze cursus een certificaat.
De accreditatie is aangevraagd.

bettine pluut actieonderzoek academy

Dr. Bettine Pluut is oprichtster van de Actieonderzoek Academy en Pluut & Partners. Al tijdens haar studie was ze gefascineerd door de kansen die onderzoek biedt voor het veranderen van complexe vragen. Niet door aan de zijlijn data te verzamelen maar door samen met patiënten, zorgverleners, managers en andere stakeholders een vraagstuk te doorgronden én op te lossen. Zij gelooft in de kracht van het stellen van goede vragen, het voeren van dialoog, het benutten van verschillende perspectieven en de inzet van creatieve werkvormen. Bettine is tevens docent aan de TU Eindhoven en begeleidt promovendia vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Famke van Lieshout cursus actieonderzoek

Dr. Famke van Lieshout is hogeschool hoofddocent en onderzoeker aan Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Ze is expert in actieonderzoek en spreekt daarover regelmatig op verschillende podia in Nederland. Samen met Gaby Jacobs stelde ze het handboek samen Actieonderzoek: Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen.

cursus actieonderzoek opleiding

Dr. Anne Marie Weggelaar MCM is bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg. In 1988 begon Anne Marie Weggelaar de opleiding tot verpleegkundige. Na een master Zorg & Beleid aan de Universiteit van Amsterdam in 1993, behaalde zij in 2005 ook haar mastertitel Advanced Change Methodology. In 2015 promoveerde zij met het proefschrift Learning to Improve, Improved Learning. Anne Marie bekleedt diverse functies op het gebied van organisatieverandering, innovatie en kwaliteitszorg voor diverse zorg- en opleidingsinstanties. In haar onderzoek en werk heeft Anne Marie uitgebreide ervaring opgedaan met actie-onderzoek in multidisciplinaire, innovatieve projecten.

Daarnaast zullen we enkele gastsprekers uitnodigen.

Kosten

€ 2450,- excl. btw

Dit is inclusief cursusmateriaal, thee/koffie, lunch en/of borrel

Taal

De voertaal is Nederlands.