Vier belangrijke redenen voor participatie
We lichten hieronder vier belangrijke redenen voor participatie toe. Wil je hierover meer leren? De leestips helpen je verder.
Allereerst zijn actieonderzoekers ervan overtuigd dat de diverse betrokkenen elk over veel en waardevolle kennis beschikken van het voorliggend vraagstuk. Ook beschikken zij vaak over nuttige kennis van de context, bijvoorbeeld over de organisatie, werkwijzen of hun afdeling. In een actieonderzoek onderscheiden we verschillende kennisbronnen: wetenschappelijke kennis, ervaringskennis en praktijkkennis. De praktijkprofessional brengt heel andere kennis en een ander perspectief mee dan de inwoner of patiënt. Die brengt op zijn beurt weer andere kennis en een andere invalshoek mee dan de inhoudelijk expert die gespecialiseerd is in een deelaspect van het probleem, zoals privacy- of samenwerkingsvraagstukken. Elk van deze kennisbronnen is in potentie even waardevol. Door participatie van mensen met elk een andere set van kennisbronnen en perspectieven ontstaat de kans op een kruisbestuiving tussen deze kennisbronnen en perspectieven.
Een tweede belangrijke reden voor participatie is dat ze de kans vergroot dat de inzichten die tijdens het onderzoek worden opgedaan (mensen in) de praktijk ook echt verder zullen helpen. Ze vergroot, anders gezegd, de legitimiteit van het proces en daarmee het draagvlak.
Een derde belangrijke reden voor participatie is van een meer morele aard: participatie doet recht aan democratische waarden als inspraak, medezeggenschap en regievoering. Het gaat hierin niet alleen om medezeggenschap in een onderzoek. Maar ook over medezeggenschap over het onderwerp van het onderzoek. Dit vergroot tegelijkertijd de maatschappelijke relevantie van het onderzoek. Wanneer patiënten bijvoorbeeld aangeven dat zij graag onderzoek willen naar een bepaalde bijwerking van een medicijn en dat gebeurt, dan hebben die patiënten daar direct iets aan.
Tot slot is actieve deelname aan, en sturing op, het actieonderzoek door betrokkenen een leerzaam proces waardoor zij nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen. Participatie draagt, kortom, bij aan empowerment en de professionele ontwikkeling van mensen.