Skip to main content
ActieonderzoekNieuws

Het Co-Design Canvas: een krachtige tool voor samenwerken en innovatie

Door 08/05/2024Geen reacties2 min leestijd

We kwamen weer een inspirerende tool tegen! Het Co-Design Canvas, bedacht door Wina Smeenk, is bedoeld voor mensen die samen willen werken aan (complexe) maatschappelijke vraagstukken. Het helpt hen bij het samen bedenken van nieuwe dingen, of dat nu producten, diensten of oplossingen zijn. De basis is een canvas (zie het als een soort whiteboard) waarmee je 8 belangrijke co-design beslissingen kunt nemen.

Met het canvas kun je alle belangrijke stukjes van een ontwerp-project invullen: wat willen we bereiken, voor wie maken we het, in welke context speelt het zich af en welke activiteiten gaan we ontplooien? Vooral het in kaart brengen van alle stakeholders (betrokkenen) is een belangrijk onderdeel van het canvas: wie missen wij bijvoorbeeld nog aan tafel en wat zijn hun belangen, macht en kennis? Het canvas werkt een beetje als een routeplanner: je hebt een duidelijk beeld van wat je met elkaar gaat doen en waar je naartoe werkt.

Het mooie van het Co-Design Canvas is dat het een beetje als een ‘gestructureerde speeltuin’ is waarin je lekker creatief kunt zijn, maar dan wel met een beetje houvast. Dus als je zin hebt om met je team iets gaafs te bouwen, is dit zeker iets om te proberen.

Benieuwd naar meer van dit soort slimme tools? Kijk dan eens op deze pagina. Daar vind je nog veel meer inspiratie om samen te werken en te knallen met nieuwe ideeën!

Laat een reactie achter