Skip to main content

Opleidingsaanbod

Ons opleidingsaanbod helpt je om complexe problemen aan te pakken. Op deze pagina lees je meer over onze opleidingen en kun je bepalen wat het beste bij jou past:

De online Academy doorlopen
Interactieve workshop
Eendaagse training
Meerdaagse training
Leergang

Meer weten? Neem contact op

bettine pluut actieonderzoek academy
Bettine Pluut

actieonderzoeker Pluut & Partners

De Actieonderzoek Academy website doorlopen

Op onze online Academy leer je op op jouw eigen tempo en op jouw moment over actieonderzoek. De online Academy is gratis toegankelijk voor iedereen. Verdiep je in de basics, test je kennis en laat je inspireren door het overzicht van methodieken en werkvormen.

 • Duur: ongeveer 120-180 minuten
 • Kosten: Gratis

Interactieve workshop

Onze interactieve workshop neemt je in vogelvlucht mee in de praktijk van onderzoekend veranderen. De workshop is een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en zelf aan de slag gaan. Onderwerpen van de interactieve presentaties: wat is actieonderzoek, wanneer zet je het in en waarom doe je dat? Daarna zoomen we in op het kompas van de actieonderzoeker, dat bestaat uit zes uitgangspunten.

Aan de hand van een praktijkverhaal lichten we iedere kernwaarde toe en vertaal je dat naar acties voor jouw veranderproces.

Deze workshop is de perfecte start voor iedereen die wil proeven van de kracht van actieonderzoek en meteen aan de slag wil om verandering teweeg te brengen in de eigen praktijk.

 • Duur: 120 minuten
 • Kosten: Vanaf €750,- per organisatie
 • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen

Eendaagse training

De eendaagse incompanytraining is een duik in de wereld van actieonderzoek, waarbij we voortdurend schakelen tussen theorie en praktijk. In deze eendaagse training maak je kennis met de uitgangspunten van actieonderzoek. Tijdens deze cursus doorlopen we de volgende onderdelen:

 • Wat is actieonderzoek?: Ontwikkel een stevig begrip van de kernconcepten.
 • Waarom en wanneer gebruik je actieonderzoek?: Leer zien wanneer en hoe je actieonderzoek kunt inzetten
 • Het kompas: Verdiep je in de zes uitgangspunten van dit kompas, inclusief participatief werken, cyclisch proces, contextualiteit, reflexiviteit en het vinden van de balans tussen verander-, leer- en kennisdoelen.

De eendaagse training biedt een solide basis voor professionals die snel de wereld van actieonderzoek willen begrijpen en willen verkennen hoe ze dit kunnen toepassen. De training kan gepersonaliseerd worden naar behoefte op basis van de intake die we zullen doen.
Als je op zoek bent naar meer diepgang, raden we je aan om onze meerdaagse training of de leergang te overwegen.

Na de training staan we nog een week klaar om aanvullende vragen te beantwoorden met behulp van een app-groep.

 • Duur: één dag
 • Kosten: Vanaf €3400,- per organisatie
 • Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

Meerdaagse training

Onze incompany is een twee dagen durende training, die is ontworpen als verdieping op de eendaagse cursus en biedt ruimte om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Deze training omvat:

 • Dag 1: Het opfrissen van de kennis en inzichten uit de eendaagse training waarin je de basisprincipes van actieonderzoek consolideert en opnieuw toepast op het vraagstuk dat jou op dat moment bezighoudt.
 • Dag 2: Specialiseren in een specifiek aspect van actieonderzoek, waarbij je kunt kiezen uit verschillende thema’s, zoals datageneratie, veranderaanpakken, werkvormen, participatie of een van de andere onderdelen van het kompas van de actieonderzoeker

De meerdaagse training is bedoeld voor mensen die hun kennis en vaardigheden verder willen ontwikkelen. Dit programma stelt je in staat om te groeien als bekwame actieonderzoeker.

Na de training staan we nog een week klaar om aanvullende vragen te beantwoorden met behulp van een app-groep.

 • Duur: twee dagen
 • Kosten: Vanaf €6500,- per organisatie
 • Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

Leergang

In de leergang vergroot je jouw impact en ervaringskennis door onder begeleiding een actieonderzoek te doen naar een complex verandervraagstuk uit jouw praktijk. Tijdens de leergang leer je hoe je een actieonderzoek kunt opzetten, uitvoeren en evalueren om zo tot concrete veranderingen te komen. De leergang, verspreid over 9 tot 12 maanden, biedt een unieke combinatie van boeiende workshops en hands-on hulp bij het doen van actieonderzoek. Je leert:

 • Het opzetten van actieonderzoek: Leer hoe je jouw eigen actieonderzoek kunt initiëren, uitvoeren en evalueren om tot praktische en blijvende oplossingen te komen.
 • Onderzoeksmethoden en creatieve werkvormen toepassen: Ontwikkel een breed scala aan vaardigheden, waaronder het gebruik van verschillende onderzoeksmethoden en innovatieve technieken.
 • Impactvolle co-creatie: leer hoe je samen met een diverse groep stakeholders kunt samenwerken rond jouw vraagstuk.
 • Van wrijving naar glans: leer hoe een actieonderzoek voor jouw vraagstuk kan gaan werken door juist als het lastig wordt, tot glans te komen.
 • Effectieve communicatie: Ontdek hoe je jouw bevindingen op een heldere, overtuigende en inspirerende wijze kunt delen.

Hoe ziet deze Leergang Actieonderzoek eruit?

De reis begint met een persoonlijke intake om jouw behoeften en doelen te begrijpen. Vervolgens omvat de leergang zes interactieve trainingsdagen (modules), verspreid over de periode van de totale leergang. Tijdens de tussenliggende periodes ga je daadwerkelijk aan de slag met praktische opdrachten waarmee je je eigen actieonderzoek uitvoert. Deze opdrachten kunnen variëren van het formuleren van veranderdoelen tot het ontwikkelen en uitvoeren van een diagnosefase.

Aan het einde van de Leergang Actieonderzoek presenteer je met trots je voltooide actieonderzoek en ontvang je je welverdiende certificaat als bewijs van jouw expertise.

Ondersteuning van een actieonderzoeker

Tijdens de leergang kun je ook een actieonderzoeker een dag per week mee laten werken aan jouw verandervraagstuk. Denk aan:

 • Een ondersteunende actieonderzoeker die helpt bij het vastleggen van data, doen van analyses, het voorbereiden van bijeenkomsten en het bijhouden en aanjagen van acties.
 • Een co-onderzoeker die met de frisse blik van de buitenstaander ontzorgt op het leren en veranderen door op de juiste momenten de juiste vragen te stellen en de juiste interventies te kiezen
 • Duur: 9 tot 12 maanden
 • Kosten van de leergang: op aanvraag
 • Kosten van aanvullende ondersteuning door een actieonderzoeker: op aanvraag
 • Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

Over het opleidingsaanbod

Wij geloven in ‘learning by doing’. Onze trainingen zijn hands-on. Je gaat tijdens de trainingen meteen aan de slag met jouw vragen. We inspireren je met praktische voorbeelden en sprekende verhalen. Daarmee leren we je geen theorie die ergens in de verre toekomst van pas kan komen. Nee, wij geven jou kennis, tools en vaardigheden mee die je meteen kunt inzetten om verbeteringen door te voeren in de wereld om je heen.

Onze trainers hebben jarenlange ervaring als actieonderzoekers in de zorg en de overheid. Zij weten als geen ander hoe je complexe problemen aanpakt en daadwerkelijke verandering teweegbrengt. Samen met hen ga je aan de slag met jouw uitdagingen. Dus niet “eerst leren, dan toepassen”, maar meteen samen met onze actieonderzoekers aan de slag. Of je dus een beginner bent die de basis wil leren of een doorgewinterde professional die zijn vaardigheden wil aanscherpen: wij kunnen een passend programma maken. Onze missie is jou te inspireren en te ondersteunen bij het veranderen van onze gezondheidszorg en overheid.

Interesse? Mail ons of bel ons op  06 53482644,

19/06/2024 in Blog, Nieuws

Vier redenen waarom participatie belangrijk is

Participatie van inwoners, patiënten of cliënten biedt vier belangrijke voordelen die van belang zijn binnen het maken van beleid, het opzetten van een lerend netwerk of het doen van actieonderzoek.…
Lees meer
08/05/2024 in Actieonderzoek, Nieuws

Het Co-Design Canvas: een krachtige tool voor samenwerken en innovatie

We kwamen weer een inspirerende tool tegen! Het Co-Design Canvas, bedacht door Wina Smeenk, is bedoeld voor mensen die samen willen werken aan (complexe) maatschappelijke vraagstukken. Het helpt hen bij…
Lees meer

Tip

Om scherp te krijgen wat actieonderzoek inhoudt, helpt het om de verschillen met broertjes en zusjes van actieonderzoek inzichtelijk te krijgen. Die vind je op de pagina theoretische verdieping.