Wat is transparantie?
Transparantie houdt in dat onderzoekers open en helder communiceren over de activiteiten die ze ontplooien en de keuzes die ze daarbij maken. Zeker gezien het cyclische karakter van actieonderzoek is transparantie van groot belang. Waarom maak je welke keuzes? Hoe kom je tot de oordelen op basis waarvan wordt gehandeld?
Transparantie betekent dat de onderzoeker helder en gedetailleerd omschrijft wat er tijdens een onderzoek allemaal is gedaan, welke keuzes zijn gemaakt en dat die gemaakte keuzes goed worden onderbouwd. Dat begint bij de keuze voor actieonderzoek en de onderbouwing voor de verander-, leer- en kennisdoelen en eindigt bij de keuze om het actieonderzoek te beëindigen en hoe over de resultaten te communiceren – en naar wie en op welke wijze.
Waarom is transparantie belangrijk?
Allereerst omdat je je wilt kunnen verantwoorden over de keuzes die jullie maken. Ten tweede omdat ze anderen in staat stelt om de kwaliteit en bruikbaarheid van jullie actieonderzoek en bevindingen te beoordelen. Kortom, transparantie verhoogt de transfereerbaarheid en geloofwaardigheid van jullie resultaten en vergroot daarmee de kans op borging en ‘opschaling’.
Welke rol speelt transparantie in klassiek onderzoek?
In klassiek onderzoek spreek je van betrouwbaarheid. Een onderzoek is betrouwbaar wanneer de kans groot is dat het onderzoek bij herhaling dezelfde resultaten geeft. Herhaalbaarheid en interne consistentie vergroten de betrouwbaarheid.
Het klassieke criterium van betrouwbaarheid is lastig te verenigen met de kernwaarden van actieonderzoek. Actieonderzoek vindt immers plaats in permanent veranderende omgevingen en je maakt tijdens een actieonderzoek permanent keuzes die afhangen van de context van dat moment en de belangen en wensen die op dat moment spelen.
Hoe verhoog je de transparantie?
Door activiteiten en keuzes goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een logboek of reflectiedagboek. Hierbij is het belangrijk dat je je bewust bent van de keuzes die jullie maken en welke keuzeopties er zijn. Ter illustratie: de keuzeoptie om patiënten actief te laten meedenken, -praten en -schrijven wordt vaak over het hoofd gezien, net als de mogelijkheid om van ‘het plan’ af te wijken. Reflectie organiseren op vragen als ‘Doen we de goede dingen?’ en ‘Hoe zouden we het anders kunnen doen’? is dus van groot belang.