Skip to main content
ActieonderzoekNieuws

Gebruik de participatieladder om de betrokkenheid van je stakeholders te bepalen

Door 12/12/2023april 15th, 2024Geen reacties2 min leestijd

Bij ieder actieonderzoek zijn altijd meerdere stakeholders betrokken. Dit kunnen inwoners, patiënten, zorgverleners, ambtenaren, inhoudsdeskundigen of bestuurders zijn. Dat is helemaal afhankelijk van je vraagstuk. Omdat participatie een belangrijke kernwaarde is in actieonderzoek, ga je altijd goed na wie je daarbij nodig hebt. Wanneer je dit eenmaal scherp hebt, is de volgende stap om te bepalen in welke mate deze stakeholders nu betrokken zijn. Dat kan namelijk nogal verschillen en bovendien is dat verschil ook nodig, omdat je nooit iedereen op het hoogste niveau van participatie kan meenemen in je actieonderzoek.

Een handig hulpmiddel om inzichtelijk te maken in welke mate je stakeholders participeren, is de participatieladder. Onlangs hebben we de participatieladder aan de Actieonderzoek Academy toegevoegd. De participatieladder is een visueel hulpmiddel (zie afbeelding onder) die jou kan helpen om de mate van participatie te bepalen. Het bestaat uit 6 treden:

  1. Informeren: je stelt de stakeholder enkel op de hoogte.
  2. Raadplegen: de stakeholder brengt ideeën, wensen of een mening in.
  3. Adviseren: de stakeholder draagt oplossingen aan.
  4. Co-produceren: de stakeholder werkt op een gelijkwaardig niveau mee aan plannen of producten.
  5. Meebeslissen: de stakeholder stuurt ook mee en neemt besluiten.
  6. Zelfbeheer: het initiatief en eigenaarschap ligt bij de stakeholder.

Hoe hoger een stakeholder op de participatieladder deelneemt, hoe meer invloed deze kan hebben op het project. Je kunt de participatieladder goed inzetten als werkvorm tijdens de diagnosefase in het actieonderzoek. Succes!

Laat een reactie achter